Tips

Hoe maak je een goede planning?

Door 7 juli 2020 Geen reacties

Planning maken

Het is fijn om een goede planning te hebben. Het helpt je om alles op een rijtje te krijgen en om geconcentreerd te werk te gaan. Heb je een week vol met toetsen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je een stapel huiswerk liggen, maar weet je niet met welk vak je moet beginnen? Een planning kan je hierbij helpen. Hierbij is het belangrijk om een goede planning te maken. Maar hoe maak je een goede planning? Lees hier de tips en ga direct aan de slag!

Maak een lijst

Het is cruciaal om eerst een lijst te maken met alle taken die je moet doen. Hierdoor wordt het voor jou overzichtelijker wanneer je alles kan indelen. Neem de taken die niets te maken hebben met school ook in deze lijst mee. Denk hierbij aan verjaardagen, sport tijden, familieafspraken en overige taken. Zorg er voor dat alles duidelijk is.

Bepaal de tijd

Hierna is het belangrijk om in te schatten hoeveel tijd je met iedere taak kwijt zal zijn. Heb je een toets waarbij je veel moet doen, dan is het belangrijk om ruimer de tijd te nemen dan je oorspronkelijk denkt. Huiswerk maken doet meestal niet zo lang, reken hier dan bijvoorbeeld maar een uur voor. Het lezen van boeken duurt veel langer, houd hier rekening mee. Hierbij is het belangrijk dat je voor een toets niet alles op 1 dag doet, maar verdeeld over de verschillende dagen.

Zet prioriteiten

Het zetten van prioriteiten zorgt voor een duidelijk beeld van waar het eerst begonnen mee moet worden. Komen er steeds taken bij? Het zetten van prioriteiten is een gemakkelijk middel om hiervan een verdeling te maken. Heb je een belangrijke toets waarbij jij perse een voldoende moet halen? Zet deze dan op prioriteit 1. Maak hierbij gebruik van de volgende volgorde:

  1. Urgent en belangrijk (nu doen)
  2. Urgent en niet belangrijk (tussendoor doen)
  3. Belangrijk en niet urgent (later doen)
  4. Niet belangrijk en niet urgent (niet te veel doen)

Maak de planning

Dit is het belangrijkste deel: het opstellen van de planning. Pak je agenda, of maak een bestand op je laptop. Overigens is het wel fijn om je planning op je bureau te leggen zodat je precies weet wat wanneer gedaan moet worden. Wil je de planning graag op je laptop maken met Word of Excel? Print deze dan uit. Begin met het schrijven van de dagen van de week, en deel deze op in dagdelen. Deel vervolgens de taken in die je hebt opgeschreven. Uiteraard doe je de taken met prioriteit 1 het eerst. Maak het, voor jou, zo duidelijk mogelijk zodat je precies weet wanneer je wat moet doen.

Realiteit

Het maken van een planning is simpel, maar het moeilijke is het opvolgen van de planning. Hou rekening dat je geen afleiding hebt tijdens het doen van deze taken. Het is belangrijk om speling in je planning te houden. Maak dus een ruime planning, maar probeer je er zo veel mogelijk aan te houden. Succes met het maken van je planning!

Meer tips of interessante blogs?

Tips
7 juli 2020

Hoe maak je een goede planning?

Het is fijn om een goede planning te hebben. Het helpt je om alles op een rijtje te krijgen en om geconcentreerd te werk te gaan. Heb je een week…
Tips
5 mei 2020

5 tips om gemotiveerd te blijven voor school

Soms is het lastig om gemotiveerd te zijn voor school. Huiswerk is niet het leukste taakje dat er is, maar toch moet het gebeuren. Komt er een deadline aan, maar…
Tips
29 april 2020

3 redenen waarom je tegenwoordig prima online begeleiding kan volgen

Bijna 20 procent van de middelbare scholieren neemt bijles. Door het coronavirus kunnen veel van deze lessen niet doorgaan. Learnr heeft hier de perfecte oplossing voor: online bijles en online…

Meer weten over Learnr? Klik hier!