Tips

8 tips voor het halen van goede cijfers

Door 29 april 2020 Geen reacties

Betere cijfers scoren!

Je herkent het misschien wel: je hebt lang geleerd voor je toets, maar je hebt toch een onvoldoende gehaald. Hoe kan dat? Hoe zorg je ervoor dat je efficiënt leert en goede cijfers haalt?

Het leren van toetsen gaat niet iedereen gemakkelijk af. Daarom hebben we 8 tips voor je op een rijtje gezet zodat jij goede cijfers haalt op school.

1.   Maak aantekeningen

Probeer tijdens de les aantekeningen te maken en goed te luisteren. Het is vaak moeilijk om je een lange tijd te concentreren en alles wat je leraar zegt te onthouden. Schrijf daarom de belangrijkste dingen op. Zo heb je al een groot deel in je hoofd zitten.

 2.   Leer hardop

Het lijkt misschien niet logisch. Wat heeft het voor nut om je leerstof hardop op te lezen? Het helpt meer dan je denkt! Doe bijvoorbeeld alsof je de stof aan een ander moet uitleggen of leg het echt aan een ander uit. Geef een spreekbeurt over je leerstof of maak er een verhaal van. Zo ga je echt begrijpen wat je leert en onthoud je het ook beter.

3.   Studeer efficiënt

Je bent soms heel veel tijd kwijt met het maken van een samenvatting, maar steek je daar uiteindelijk echt wat van op?

Zorg ervoor dat je goed gebruik maakt van je tijd. Een samenvatting kan handig zijn, maar besteed er geen uren werk aan. Laat iemand je bijvoorbeeld overhoren of bekijk filmpjes over het onderwerp.

4.   Leer niet te lang

Je hebt voor jezelf een planning gemaakt en hebt besloten om de hele dag te gaan leren. Je wilt namelijk zoveel mogelijk leren en geeft jezelf nauwelijks pauze. Dat werkt niet. Je hersens kunnen alle stof het beste verwerken en onthouden als je ze genoeg rust geeft tussendoor. Begin op tijd zodat je nog veel energie hebt. Leer een uur achter elkaar door en ga daarna even wat voor jezelf doen. Hou dit de hele dag aan. Zo kun je de leerstof het beste onthouden en sla je het meeste op.

5.   Begin op tijd met leren

Het klinkt misschien standaard, maar het is echt waar. Geef jezelf genoeg tijd om te leren.  Het is veel beter om verspreid over een lange periode de leerstof te herhalen dan alles in een avond in je hoofd te stampen. Grote kans namelijk dat je het dan de volgende dag niet meer weet. Dat zou zonde zijn!

6.   Vraag hulp als je er niet uitkomt

Soms doe je er alles aan om die moeilijke stof in je hoofd te krijgen, maar snap je het gewoon niet. Dat is frustrerend en kost veel energie. Vraag iemand om hulp! Een ander kan jou de stof soms gemakkelijk en in no time uitleggen. Ga bijvoorbeeld naar je leraar of vraag hulp aan je ouders.

7.   Wees niet te streng voor jezelf

Het lukt niet altijd om voldoendes te halen. Een slecht cijfer is niet het einde van de wereld. Het belangrijkste is dat je er hard voor gewerkt hebt. Probeer er achter te komen wat je fout hebt gedaan en dan gaat het de volgende keer beter!

8.   Volg bijles

Kom je er zelfs met hulp nog niet uit? Of blijf je onvoldoendes halen? Volg dan bijles bij Learnr. We weten precies hoe we jou het beste kunnen helpen. Zodat jij met een mooie cijferlijst het jaar afsluit.

Meer tips of interessante blogs?

Tips
7 juli 2020

Hoe maak je een goede planning?

Het is fijn om een goede planning te hebben. Het helpt je om alles op een rijtje te krijgen en om geconcentreerd te werk te gaan. Heb je een week…
Tips
5 mei 2020

5 tips om gemotiveerd te blijven voor school

Soms is het lastig om gemotiveerd te zijn voor school. Huiswerk is niet het leukste taakje dat er is, maar toch moet het gebeuren. Komt er een deadline aan, maar…
Tips
29 april 2020

3 redenen waarom je tegenwoordig prima online begeleiding kan volgen

Bijna 20 procent van de middelbare scholieren neemt bijles. Door het coronavirus kunnen veel van deze lessen niet doorgaan. Learnr heeft hier de perfecte oplossing voor: online bijles en online…

Meer weten over Learnr? Klik hier!