Zomerschool

Zomervakantie? Bijspijkeren!

Door 29 april 2020 Geen reacties

Zomerstand

Natuurlijk is de zomervakantie er om eens helemaal lekker uit te rusten! Na tien maanden school hebben de meeste leerlingen de pijp even helemaal leeg. Het verstand gaat even op vakantiestand en de blik gaat voor de komende weken lekker op “oneindig”.

Afbeelding laat zien dat online bijles bij Learnr succesvol is en goed werkt.

Maar, dat lastige vak…

Er is wel een maar… Dat vak waardoor het net een haartje scheelde of je was er door blijven zitten komt volgend jaar waarschijnlijk weer net zo venijnig om de hoek kijken als het afgelopen jaar het geval was. Je haalde voor dat ene vak eigenlijk steeds net iets te magere cijfers, en echt begrijpen doe je ook nu dat lastige vak nog steeds niet.

De tol aan het einde van het schooljaar

Vandaag sprak ik een leerling die extra veel moeite had met het vak wiskunde. Hij was net een week of twee geleden begonnen met bijles wiskunde en hij bakte van de meest eenvoudige sommen niet gek veel. Ik zei hem dat hij waarschijnlijk deze dagen de tol gaat betalen voor een schooljaar lang veel te weinig opletten in de klas. Ik legde hem uit, dat hij eigenlijk iedere les met meer kennis de klas uit had moeten komen dan hij er in was gegaan. Ik legde hem het begrip “pluswaarde” uit.

Pluswaarde

Wat is pluswaarde? Stel de hoeveelheid aanwezige kennis bij een leerling op de eerste van een maand op 100, en je bedenkt je daarna dat hij in de aankomende maand 15 lessen wiskunde zal gaan krijgen. Bedenk daarbij dat je per wiskunde les vijf “kennispunten” kunt vergaren door tijdens die lessen in de klas goed te luisteren en op te letten, dan eindig je die maand (als het goed is) met 75 kennispunten extra. De score aan het einde van de maand is dan 175 punten.

Het verschil tussen wel of niet opletten tijdens de les

Nou, dat is mooi. Als je plus 75 kennispunten hebt gescoord, dan betekent dat in de regel, dat je je “kennistank” optimaal hebt gevuld. Oftewel: je hebt alle kennis vergaard die er in die maand te vergaren was. Stel echter, dat je de hele maand hebt zitten te rommelen tijdens de les…. Dan is je kennis niet tot nauwelijks vergroot. Stel je voor dat je per les door niet op te letten maar 2 kennispunten hebt opgedaan, dan is je pluswaarde aan het einde van die maand slechts 30, dat is meer dan de helft te weinig! Geen gek gevolg is dan dat jouw cijfers een weerspiegeling zullen zijn van die te lage pluswaarde. Meestal raken scholieren in zo’n situatie de lol in het vak kwijt, het zelfvertrouwen krijgt een aardige deuk, en de rest van het jaar loopt wat dat vak betreft de kans om uit te lopen op een ware martelgang..

Wanneer begonnen met bijles?

Vraag: “wanneer ben je begonnen met bijles te volgen?” Het gemiddelde antwoord op die vraag is vaak: “de laatste drie – vier maanden van het schooljaar”. De maanden maart en april zijn vaak het moment, dat er door leerlingen en ouders wordt ingegrepen. Het resultaat is vaak een stijging van de resultaten van de laatste proefwerken, met vaak als gevolg dat de overgang net wordt bereikt. Vreemd genoeg stoppen de bijlessen dan. “Operatie geslaagd, patiënt leeft nog” lijkt de conclusie.

Mijn kind heeft geen bijles meer nodig

“Mijn kind heeft geen bijles meer nodig, hij heeft zijn laatste toets op school gehad” krijgen we dan vaak te horen…. Alsof met het bijspijkeren van de kennis van die laatste twee hoofdstukken het probleem is verholpen. “Als het nodig is, komen we volgend schooljaar weer terug” is vaak de zin die daarna volgt… Maar het probleem is nog helemaal niet verdwenen! De achterstanden zijn niet weg, de aansluiting met de klas is nog zo broos! En: na zes weken school (dan zit de zomervakantie nog in de benen) blijkt dat vak nog net zo lastig als het schooljaar daarvoor!

Bijspijkeren om de kennistank weer vol te krijgen!

Ons advies is daarom ook om een stukje van de zomervakantie te gebruiken om je kind even in alle rust, dus zonder dat de klas doorgaat, en zonder dat er sprake is van druk van proefwerken, grondig alle fundamentele onderdelen bij te spijkeren. “Ja, maar hij heeft vakantie, hij is moe en heeft rust nodig.” zegt de ouder nog beschermend. Klopt. Maar wat denk je? Denk je dat we je kind uren en dagen onder handen nemen? Dat er helemaal geen rust en ontspanning meer overblijft? Natuurlijk niet. We werken met een uitgebalanceerd bijspijkerprogramma. Dat laat meer dan voldoende ruimte over voor rust en ontspanning en aan de andere kant blijven de hersens werken en verslappen ze niet. Eindelijk komt de schoolkennis die zo nodig is om zo meteen begin oktober tijdens de eerste toetsen een goede eerste klap uit te delen op goed niveau.

Met maximale pluswaarde starten in het nieuwe schooljaar?

Knoop in je oren: bijspijkeren doe je als de school dicht is, want dan heeft bijspijkeren het meeste effect. Ik wens jou een fijne en goede zomertijd toe!

Meer tips of interessante blogs?

Tips
5 mei 2020

5 tips om gemotiveerd te blijven voor school

Soms is het lastig om gemotiveerd te zijn voor school. Huiswerk is niet het leukste taakje dat er is, maar toch moet het gebeuren. Komt er een deadline aan, maar…
Tips
29 april 2020

3 redenen waarom je tegenwoordig prima online begeleiding kan volgen

Bijna 20 procent van de middelbare scholieren neemt bijles. Door het coronavirus kunnen veel van deze lessen niet doorgaan. Learnr heeft hier de perfecte oplossing voor: online bijles en online…
Tips
29 april 2020

Bijles of huiswerkbegeleiding, hoe werkt dat eigenlijk?

Voordat je bij ons bijles of huiswerkbegeleiding gaat volgen, kan het nogal onduidelijk zijn hoe dat precies in zijn werking gaat. Wij maken tenslotte gebruik van ons online lessysteem Elvis…

Meer weten over Learnr? Klik hier!

Gratis Proefles
Om een beter beeld te krijgen over onze bijlessen en huiswerkbegeleiding kan je bij ons een gratis proefles volgen! Zo kan je ons systeem leren kennen en ervaren hoe een online bijles werkt.
X
Gratis proefles
×